Over glasvezel

Heeft u wel zoveel bandbreedte nodig? Misschien niet, 20 jaar geleden had u ook geen internet nodig, maar vandaag kunt u misschien niet meer zonder. De ontwikkelingen op internet gaan snel in steeds meer markten is ketenintegratie aan de orde van de dag, communicatie is alom aanwezig en van toenemend belang. Ook neemt het belang van audiovisuele communicatie steeds meer toe. Steeds meer bedrijven zetten de automatisering buiten de deur en besparen gigantisch op ICT terwijl de beschikbaarheid alleen maar beter wordt. Deze bedrijven hebben alleen nog maar apparaten in huis met internet toegang, zoals domme PC terminals, Tablets en smartfones. Geen dure servers en consultant om het systeem in de lucht te houden. U heeft dit allemaal nu misschien niet nodig, maar u had vroeger toch ook geen internet nodig?

Glasvezel heeft zeker de toekomst, maar dat begint in het heden. Nu al leidt een overstap tot besparingen en tot veel hogere internet bandbreedtes en nieuwe en innovatieve diensten.

Voordelen glasvezel t.o.v. ADSL:

  1. De maximale up- en downloadsnelheid van ADSL is beperkt, bij glasvezel heeft u hier geen beperking zo kan u bv. 100 Mbit’s up- en downloadsnelheid over glasvezel afnemen.
  2. Tijd is geld, niet meer wachten tot een bestand is ge-upload of download
  3. Thuiswerken is de toekomst, glasvezel maakt thuiswerken efficiënter en effectiever
  4. Werkplezier, geen frustraties meer door wachten op bestanden
  5. Communicatie en het belang van audiovisuele communicatie neemt steeds meer toe, deze bestanden worden steeds zwaarden en nemen meer bandbreedte
  6. Met glasvezel is het mogelijk te besparen op ICT, Steeds meer bedrijven zetten de automatisering buiten de deur en besparen gigantisch op ICT terwijl de beschikbaarheid alleen maar beter wordt. z.g.n. Cloud diensten
  7. De digitale wereld blijft in ontwikkeling, 20 jaar geleden had u geen internet, nooit gehoord van Linkedin, Twitter, Facebook, Dropbox en werkte u met waarschijnlijk met floppies en cassettes. De ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Glasvezel geeft u als ondernemer de gelegenheid mee te gaan met de ontwikkelingen zodat u uw bedrijfsactiviteiten kan optimaliseren.

Verschillende type glasvezelnetwerken

Gesloten netwerken

De traditionele telecom providers in Nederland hebben jarenlange een monopolie gehad en doen hun best om deze positie te handhaven. Eigendom van de aansluiting betekent voor een monopolist dat deze zelf kan bepalen welke dienst er wordt aangeboden tegen welke prijs. De klant is afhankelijk en kan niet voor een andere aanbieder kiezen en zal de aangeboden prijs en kwaliteit moeten accepteren. Bij een gesloten netwerk levert de aanbieders zowel het abonnement op de glasvezelkabel als de daadwerkelijke internetdienst. Veelal zien we hier dat deze partijen een zeer aantrekkelijke aanbieding maken voor bedrijven welke de overstap naar glasvezel overwegen, lage en gedeelde internetsnelheden. Zodra een bedrijf daadwerkelijk gegarandeerde 1:1 internetsnelheid nodig heeft stijgen de abonnementskosten aanzienlijk en volledig uit verhouding.

Coöperatieve netwerken

Bij een eigennetwerk of coöperatief model wordt een glasvezelnetwerk in eigen beheer aangelegd. Dit kan worden uitgevoerd door een eigenaar of door een groep van eigenaren. Bijvoorbeeld kan een vereniging van eigenaren van een industrieterrein in eigenbeheer een glasvezelnetwerk aanleggen. Vanwege de hoge kosten en risico´s van het aanleggen van een eigen netwerk blijkt dit in veel gevallen een onhaalbare kaart. In de meeste gevallen is binnen een samenwerkingsverband niet de benodigde kennis aanwezig over de aanleg, de netwerkoperator, het technisch en administratief beheer. Hierdoor kunnen de kosten onnodig hoog oplopen en wordt men afhankelijk van derde. Inmiddels stelt de OPTA dusdanig hoge eisen aan een glasvezelnetwerk dat deze veelal niet op te brengen zijn voor een coöperatie.

Open netwerk

Met een open glasvezelnetwerk bent u geheel vrij in keus voor een internet provider en leverancier van IP diensten als telefonie, beveiliging, TV etc. In deze situatie heeft de glasvezeleigenaar geen belangen bij de diensten leveranciers. Het glasvezelnetwerk is enkel de snelweg waarvan u gebruik maakt om de gewenste diensten te ontvangen. Vanwege dit karakter profiteert u optimaal van keuze vrijheid en de onderlinge concurrentie tussen de verschillende leveranciers. Het voordeel van een open netwerk ten opzichten van een coöperatief netwerk welke ook open kan zijn is dat u in dit model geen enkel risico draagt en het onderhoud en beheer wordt verzorgt door de netwerkleverancier..

 

Bekijk video animatie over open glasvezel van Fore Freedom